To ciekawa i warta wypróbowania propozycja przepisu na ciasto z czarną borówką czyli popularnymi jagodami. Dolną warstwą placka jest kruche pełnoziarniste ciasto, na którym wyłożono masę jagodową, która charakteryzuje się pięknym kolorem i ciekawym smakiem.
Górną część ciasta stanowi masa bezowa o pysznym migdałowym aromacie. Beza posypana jest chrupiącymi płatkami migdałów... mmm mniam :)
Jak widać ciasto wykonano z produktów o bardzo wyrazistym smaku. Czarne jagody, migdałowa beza i płatki migdałowe dają w sumie bardzo oryginalny, zdecydowany smak i zapach!
Przepis na ciasto z mrożonymi owocami jagód jest sprawdzony, łatwy i szybki w wykonaniu. A ponieważ jagody użyte do jego przygotowania zostały zamrożone, więc można go robić przez cały rok. Ciasto bardzo dobrze smakuje, zwłaszcza podane do kawy ze śmietanką ;)
Mieszające się zapachy jagód i migdałów oraz parującej, gorącej kawy potęgują wrażenia smakowe spożywanego tego słodkiego ciasta - pycha!
W sezonie letnim warto się pokusić o taką wersję ciasta, ale ze świeżymi jagodami - będzie jeszcze lepsze!
Ten wypiek to super ciacho na lato i upały, tutaj nic nam się nie roztopi, dlatego śmiało można go przewozić.
Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 40 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 45 minut |
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy. Dodać margarynę, olej i żółtka. Razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie rozłożyć w prostokątnej formi...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 70 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |