Koperek można często spotkać w przepisach kulinarnych. Jest stosowany jako dodatek np. do zup, ziemniaków, serów i jajek. Jego „dorosła” postać – koper, jako przyprawa dodawany jest do pieczonych mięs i drobiu, a także do kiszonych ogórków.
Koperek posiada wyjątkowy i przyjemny aromat. Często z tego właśnie powodu dodawany jest do potraw, które przejmują zapach koperku i staje się on dominującym zapachem całej potrawy (np. sosu, zupy, sałatki lub surówki).
Z koperku przyrządzana jest również zupa koperkowa - jedna z najlepszych zup lata i wakacji :) Bardzo lubiana przez dzieci.
Zupka ta jest tania i lekkostrawna. To także coś dobrego dla zapracowanych.
Zupa koperkowa z jajkiem na twardo, to chyba jedna z najpopularniejszych zup jarzynowych z jajkiem w naszym kraju. Zupa ta ma same zalety: jest łatwa, pyszna w smaku, wyrazista i co najważniejsze - pożywna. Nie trzeba chyba udowadniać, że jest też bardzo zdrowa. Można ją podawać dorosłym i dzieciom, będącym na różnych dietach.
Świetnie sprawdza się też jako zupa podana na wielkanocnym stole. Można ją także podawać na przyjęciach rodzinnych zamiast rosołu ;)
Zamiast jajek można dodać do niej makaron lub lane kluski.
Smacznego.
Składniki

Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Bulion zagotować. W ¼ szklanki zimnej wody dokładnie rozmieszać mąkę pszenną i mieszając wlać na lekko gotujący się bulion. Do śmietany wlać trochę gorącego bulionu, dokładnie rozmieszać i całość wylać do g...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 604 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
Mmm... mniam :) Cieszę się bardzo, że Wam smakowała :) To zupka na Wielkanoc, ale i świetna i smaczna jest latem - z młodym koperkiem. Pozdrawiam :)
Bardzo szybka i smaczna zupa.Robiłam kilka razy- w wersjach z jajkiem,makaronem i grzankami.Polecam.