Czy jest jakiś sposób na przygotowanie przetworów z warzyw na zimę? Oczywiście, że istnieją możliwości konserwacji jarzyn w domu na czas, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony.
Najczęściej konserwuje się warzywa przez ich pasteryzowanie w szklanych słoikach. Ten sposób jest bardzo prosty, skuteczny i popularny. Wystarczy przygotować wybrane warzywa: trzeba je oczyścić i w zależności od przepisu, rozdrobnić lub nie, po czym umieścić w słoiku, a następnie pasteryzować.
W naszym przepisie wykorzystano cukinię (kabaczek), marchewkę, cebulę oraz paprykę. Z wymienionych jarzyn przygotowano bardzo smaczną i zdrową sałatkę jarzynową.
Tak łatwo i szybko można przygotować samodzielnie w domu, zapas witamin oraz minerałów, które w okresie zimy pozwolą uzupełnić ich braki w organizmie domowników. Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 4 godziny |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Cukinię i marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać i pokroić w paski.
Do bardzo dużej miski przełożyć cukinię, marchew, cebulę i paprykę czerwoną. Nastę...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Tak, cukru tutaj nie dodawałam, "słodycz" wnosi do sałatki duża ilość marchewki :)
Nie ma cukru?
To super! Bardzo się cieszę i dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam serdecznie :)