Składniki
Na 24 porcje.
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Maślankowe ciasto:
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
... Przygotowanie
Gotowe za 1 godzina i 20 minut (w tym 30 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.
Jajka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Do masy jajecznej dodać maślankę, olej, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Białą czekoladę zetrze...
Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 61 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Mogą być. Zazwyczaj daje się mrożone owoce prosto na ciasto. Jeśli widać, że mają trochę lodu to watro przed wyłożeniem tych owoców obsypać jeszcze samo surowe ciasto bułką tartą. Tutaj i tak do owoców dodaje się bułkę tartą, bo mają dużo soku, ale przy tych mrożonych dałabym tę bułkę jeszcze pod owoce, aby nie było zakalca. Powodzenia :)
Czy mogą być mrożone porzeczki? Czy trzeba je wcześniej rozmrozić i odsączyć?
Pyszne ciasto i prosze o wiecej