Czarne jagody z lasu to popularny i łatwo dostępny owoc, który można często spotkać w przepisach na różnego rodzaju wypieki. Jagody w ciastach nadają im charakterystycznego posmaku, a ich kontrastowa, ciemna barwa dodaje wypiekom wyjątkowego kolorytu :)
Prezentowany na stronie przepis na ciasto z jagodami jest bardzo prosty i łatwy do wykonania. Mówi się, że „proste jest piękne”, a w tym wypadku można dodać jeszcze, że „jest smaczne” :)
To słodkie ciasto można podać na każdej uroczystości rodzinnej lub spotkaniu towarzyskim. Będzie smakować, to pewne!
Takie ciasto bez kremu jest fajnym rozwiązaniem na upalne, letnie dni - możemy być tutaj spokojni - nic nam się w tym cieście nie roztopi. Dlatego ten wypiek świetnie nadaje się też do przewożenia, można je śmiało zabierać na wycieczkę rowerową, na biwak, pod namiot...
Świetnie smakuje ono z herbatką lub kawą. Można upiec je sobie w sobotę, a potem przechowywać w lodówce i przez np. cały tydzień po kawałeczku serwować - coś słodkiego do kawusi - bo jak to mówią: "co swoje, to swoje" i tutaj przynajmniej wiemy co, jemy ;)
Udanego wypieku życzymy i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 45 minut |
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać połowę cukru i dalej ubijać na sztywną, gładką masę. Żółtka zmiksować z połową cukru i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodać jogurt naturalny, olej i kilka kropel aroma...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 61 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Dziękuję bardzo i cieszę się, że ciasto smakowało. Tak, można zrobić też z czerwoną porzeczką.
Bardzo smaczne i proste ciasto- znikło szybko. Ciekawe czy można je robić np. z czerwoną porzeczką?
Ja tutaj używałam świeżych jagód, tylko one były obsypane mąką i cukrem.