Szarlotka, jak wiadomo to pyszne ciasto z soczystymi jabłkami. W tym przepisie na ciasto, do podstawowego składnika szarlotki, czyli jabłek dodano masę orzechową i budyniową... mmm brzmi smakowicie :)
Jest to ciasto dla wszystkich, którzy lubią słodkie wypieki z owocami lata i innymi smakowitymi dodatkami...
To nowy, fajny i sprawdzony pomysł na trochę inne ciasto jabłkowe :) To może i dobrze, bo my przecież ciągle poszukujemy nowych i ciekawych pomysłów na ciasta... bo jedno, czy dwa ciasta pieczone w kółko mogą się nam już znudzić lub przejeść ;)
Przygotowanie tej szarlotki nie jest trudne, ani czasochłonne. Wystarczy trochę chęci i w krótkim czasie na stole można postawić ten słodki placek jabłkowy. Składniki na to ciasto są proste, tanie i wszędzie można je kupić :)
Podstawę tej szarlotki stanowi kruche ciasto, ale można wykonać go na cieście biszkoptowym i będzie równie smakowite - mniam :)
Taka szarlotka to fajny pomysł na ciasto na lato. Tutaj nic nam się nie rozpłynie, nie roztopi, dlatego śmiało można go nawet przewozić, jak jest taka potrzeba.
W gorące, upalne dni taką szarlotkę można serwować z gałką śmietankowych lodów, przystrojonych listkiem orzeźwiającej mięty.
Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu na szarlotkę!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Do mąki pszennej dodać miękkie masło, cukier puder, jajko, wódkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę, zrobić dwie kule i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Prostokątną formę...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Będę trzymała kciuki, żeby ciasto się udało i smakowało (zwłaszcza teściowej). Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam :)
Ciasto pyszne, ale jak dla mojej rodzinki mało słodkie - następnym razem dodam cukru do jabłek lub budyniu i może trochę miodu do orzechów(można uprażyć je na patelni)