Aromatyczna masa śmietankowo-jogurtowa na masie z pokruszonych biszkoptów z dodatkiem masła i białego wina przykryta truskawkami zanurzonymi w galaretce...
Czy taka kompozycja cukiernicza jest trudna do wykonania?? Raczej nie... ;)
Tym bardziej, że ciasto nie wymaga pieczenia. Po wykonaniu czynności przygotowujących ciasto zgodnie z przepisem wystarczy umieścić w lodówce na około 12 godzin...
To ciasto można przygotować wtedy, kiedy tylko przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Jest ono łatwe i dość szybkie do przygotowania. Ciekawie smakuje i dlatego bardzo szybko znika ze stołu :)
Gdy masy już stężeją, śmiało można delektować się śmietankowo-truskawkowym smakiem ciasta na zimno. Jest ono idealna na upalne dni.
Polecamy wykonanie tego przepisu cukierniczego również tym, którzy nie mają możliwości lub chęci pieczenia ciast w piekarniku, a nawet tym, których lubią zakalce ;)
Powodzenia i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 10 minut |
Oczekiwanie: | 40 minut |
Biszkopty pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem. Następnie przełożyć na dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) i nasączyć białym półsłodkim winem. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem....
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 103 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Witam!!! Pycha ciasto. Polecam wszystkim!!!! Ja dodałam wino słodkie, bo takie miałam.
wyszło świetnie!
bardzo dziękuję za dodanie :]
pozdrawiam
Ciasto wyglada apetycznie.