Zupy ogórkowe to popularne w naszym kraju dania obiadowe. Ich przygotowanie jest zwykle proste i szybkie. Najczęściej ogórki występują w towarzystwie innych warzyw. W tym przepisie na zupę są to ziemniaki oraz cebula. Zupy można przygotować na wodzie, bulionie lub wywarze mięsnym.

Istotnym składnikiem zup jarzynowych, również ogórkowych są przyprawy, które nadają zupie charakterystycznych cech smakowych oraz zapachowych.

W okresie kiedy ogórki są łatwo dostępne, czyli w tzw. sezonie ogórkowym, warto jak najczęściej wykorzystywać je w kuchni.

Nasz przepis na zupę jest łatwy i szybki do wykonania - dlatego tym bardziej zachęcamy do jego wykorzystania :)

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
20 dag cebuli
2 łyżki oleju
50 dag zielonych ogórków (waga po obraniu)
30 dag ziemniaków (waga po obraniu)
...

Przygotowanie

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, przełożyć cebulę i zeszklić. Zielone ogórki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Wymieszać i razem podsmażyć. Ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, o...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu
a także 12 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7813 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się