Bardzo fajny, prosty i szybki przepis na drożdżową babkę dla... zapracowanych i nie tylko ;) To coś pysznego dla miłośników drożdżowych wypieków.
Babka jest puszysta i pachnąca, idealna na wielkanocny stół. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole i dlatego wszyscy chętnie po nią sięgają ;) To królowa wielkanocnego stołu! Jest doskonała do świątecznej kawusi, jak i do porannej herbatki.
Smak naszej drożdżowej babki wzbogaca aromatyczna skórka z cytryny i słodkie rodzynki. Po upieczeniu i ostudzeniu naszą "babę" polewamy słodką i błyszczącą polewą czekoladową i dekorujemy chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Mimo tylu słodkim dodatkom, babeczka nie jest słodka, jest w sam raz - jest po prostu doskonała! Ta babeczka kusi - dlatego warto się na nią skusić! :) Ona pachnie Świętami, tak więc na Wielkanoc nie powinno jej zabraknąć!
Udanego wypieku i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, mąkę pszenną i wlać letnie mleko. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn podrósł.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Dziękuję :)
super babka drożdzowa