Wątróbka ma wielu zwolenników, ale również sporą grupę stanowią ludzie, którzy nie przepadają za tymi podrobami...

Właściwie to trudno stwierdzić z jakiego powodu. Może dlatego, że nie jest to „czyste mięso”. Jednak dobrze przyrządzona wątróbka drobiowa to bardzo delikatne i smaczne danie. Można podawać ją z pieczywem, jednak chyba najlepsza jest na drugie danie do obiadu z ziemniakami i ogórkami kiszonymi lub surówką - mniam :)

Jeśli wątróbka jest dobrze przyprawiona, to szybko znika, a rodzinka pyta dlaczego było jej tak mało? Też tak macie? ;)

Wątróbka to raczej prosta w przygotowaniu potrawa, wymaga jednak zachowania pewnych zasad. Warto ją dokładnie oczyścić, zwłaszcza usunąć białe błonki. Przed smażeniem zaleca się moczenie jej przez godzinę lub dwie w mleku, które „wyciągnie” z niej goryczkę i sprawi, że będzie krucha i delikatna. I na koniec ważna informacja: wątróbkę soli się krótko przed podaniem lub jeszcze lepiej na talerzu :)

Klasyczny przepis kulinarny na wątróbkę podaje, że panieruje się ją w mące i smaży z cebulą. W naszym przepisie jest trochę inaczej: wątróbka została obtoczona w panierce przygotowanej z mąki owsianej z dodatkiem mielonego lnu i orzechów włoskich oraz smakowitego sezamu. Proponujemy sprawdzić, która wątróbka drobiowa lepiej smakuje!

Wątróbka w orzechach i sezamie jest szybka do przygotowania, bo dużo pracy przy niej nie ma. Do tego jest smaczna i pożywna.

To danie, które można serwować przez cały rok. Jednak latem smakuje lepiej, szczególnie podane na świeżym powietrzu z młodymi ziemniakami z koperkiem i lekką sałatką z zielonej sałaty - to taka lekka propozycja obiadowa na upalne lato i wakacje.

Dla mnie pycha! A dodam jeszcze, że jako dziecko wątróbki wręcz nie cierpiałam, zawsze jej unikałam i zostawiałam na talerzu... a potem smak mi się chyba zmienił i za wątróbką przepadam! Może przekonało mnie zdanie, które często słyszałam - "wątróbka jest bardzo zdrowa na krew" - nie wiem... ;)

Smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
4 łyżki sezamu
10 dag orzechów włoskich
1 łyżka mąki owsianej
...

Przygotowanie

Orzechy włoskie zmielić w maszynce do orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach i przesypać na talerz. Dodać sezam, mąkę owsianą, mielony len i razem wymieszać.

Wątróbkę drobiową zalać zimną wodą, moczyć przez około 30 minut, oczyścić...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!