Ciasto ucierane znane również jako ciasto piaskowe, to szybki i łatwy sposób na wykonanie smacznego wypieku cukierniczego. Najczęściej z ciasta ucieranego powstają babki, ale można wykonać z niego keksy, a także łatwe ciasta z owocami :)
Tylko pytanie: Jak przeprowadzić ucieranie ciasta, żeby było delikatne, lekko rozpadające się i wypiek się powiódł, a już po upieczeniu ciasto nie opadło??
Najlepsze efekty daje ucieranie ciasta w makutrze. To taka specjalna misa, posiadająca nierówne, chropowate wnętrze, często w formie rowków. Naczynie to przeznaczone jest do ucierania różnych mas i ciast oraz np. białek, maku itp. Do ucierania w makutrze najlepiej nadają się specjalne pałki, wykonane z twardego drewna. Kiedyś takie miski były w każdym domu, ale teraz nie wszyscy dysponują takim zestawem ;)
Teraz z pomocą przychodzi nam mikser :) I oczywiście ciasto można utrzeć też mikserem. W tym wypadku należy tę czynność wykonać w możliwie krótkim czasie, wtedy będą mniejsze szanse, że ciasto po upieczeniu opadnie.
W naszym przepisie na ciasto ucierane z owocami, jako owocowych dodatków użyjemy słodkich i soczystych truskawek :)
Ciasto wychodzi pyszne i wygląda zachęcająco - pokryte warstwą tych sezonowych, smacznych i zdrowych owoców.
Zachęcamy do spróbowania i życzymy smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Dalej ucierając dodawać olej i wymieszaną mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia i szczyptą mielonego imbiru. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. C...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Tak, mogą być, powodzenia i smacznego :)
PANI DOROTKO, CZY MOGĄ TEŻ BYĆ JAGODY LUB MALINY?