Składniki
Na 24 porcje.
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto orzechowe:
9 jaj
1 szklanka cukru
25 dag orzechów mielonych
5 dag bułki tartej
... Przygotowanie
Gotowe za 5 godzin i 10 minut (w tym 2 godziny i 40 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 2 godziny i 40 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Oczekiwanie: | 1 godzina i 30 minut |
Średnia trudność wykonania.
Drogie.
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i żółtka ciągle ubijając. Wsypać orzechy i tartą bułkę, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Podzielić na dwie części i upiec w dwóch formach. Piec ok. 25 - 30 min. ...
Zostało jeszcze 83% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 114 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
wczoraj piekłam to ciasto i już się chłodzi w lodówce.Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem ale ciasto orzechowe i ciasto migdałowe poprzywierały mi do blach i z przełożeniem placków miałam troszkę kłopotu bo nie miałam ich odkleić od blach ale jakoś sobie poradziłam.Krem mi wyszedł dobry niezbyt słodki.
Zastanawia mnie dlaczego do ciast nie dodaje się mąki oraz proszku do pieczenia.Jak w takim razie te ciasta mają urosnąć?pytam bo naprawdę pierwszy raz się spotykam z takim przepisem gdzie nie idzie do ciast mąka ani proszek.
Ciasto wygląda super,ale ale ta bułka tarta mnie zastanawia dlaczego a nie mąka tortowa?