Teraz jest sezon na pomidory :) Słoneczko pięknie świeci, co sprzyja pomidorom, pięknie się wtedy rumienią, czerwienią... są kuszące i zachęcają do zerwania z krzaczka ;)
A co najłatwiej i najszybciej zrobić z pomidorów?? Surówkę, po... kanapkach oczywiście ;)
Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są właśnie pomidory prosto z krzaka! A późnym latem i wczesną jesienią mamy możliwość przetestować to sami :) Jeśli mamy takie warzywa w ogródku...
Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem.
Tak w pigułce podpowiem Wam, że pomidory poprawiają odporność, mają działanie antynowotworowe, działają moczopędnie, zapobiegają miażdżycy i zawałom, wpływają korzystnie na skórę, pozytywnie wpływają także na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi.
Także trzeba po nie sięgać! I już! :)
Ja z moich świeżo zerwanych pomidorów zrobiłam surówkę, dodałam tam kilka prostych i aromatycznych składników, i efekt jak zawsze super! Suróweczka wszystkim smakowała, a pracy przy niej za dużo nie było! Zniknęła szybko, także polecam :)
Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 20 minut |
Pomidory umyć, osuszyć i ostrym nożem pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Polać octem jabłkowym i rozgnieść w palcach. Koperek opłukać, o...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 200 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |