Składniki

Na 9 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg zielonych śledzi (mogą być filety)
25 dag cebuli
przecier pomidorowy (ok. 20 dag)
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 dzień, 1 godzina i 30 minut (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Oczekiwanie:1 dzień
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Zielone śledzie przekroić, wydrążyć, odciąć grzbiety i płetwy. Opłukać, osuszyć i pokroić każdy śledź na cztery części. Cebulę pokroić w plasterki.

Do wody wlać olej, ocet, dodać sól, cukier, liście lauro...

Zostało jeszcze 76% treści przepisu
a także 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7825 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 181  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (5)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-09-09
mora

Bardzo dobry sos, dzisiaj zrobiłam inny wariant- ze smażoną makrelą.

2013-10-14
Marysia
Autor przepisu

Cieszę się bardzo, że smakowały :) Już objaśniam, co to takiego te zielone śledzie: to tzw. świeże - nie solone śledzie. Zazwyczaj smaży się i dodaje do zalewy octowej. Kupuję je w sklepach rybnych, supermarketach lub na targu - na stoisku z rybami. Można kupić też całe zielone śledzie lub filety. Nazwa ryb wzięła się stąd, że pływają one w wodach bogatych w glony, i ich grzbiety przybierają taką zieloną barwę. Dzięki temu śledzie zlewają się z otoczeniem i stają się jak najmniej widoczne dla drapieżników. Mam nadzieję, że pomogłam :)

2013-08-27
Justyna

pyszne:)Ja robię z filetów z mintaja i są rewelacyjne,polecam:)

Pozostało: 2