Sprawdzony przepis na warstwowe i kolorowe ciasto z jabłkami - tzw. Fale Dunaju :)

Ładnie prezentuje się na stole, kusząc swoimi kolorami. Jest słodkie i wilgotne.

Smakuje całej rodzince. Jest idealnym wypiekiem do niedzielnej kawusi, ale na świątecznym stole też prezentuje się okazale.

W sezonie letnim można jabłuszka zamienić np. na truskawki, jagody lub wiśnie - pycha!

Smacznego.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Ciasto:
10 dag masła
4 jajka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
...

Przygotowanie

Masło, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarac...

Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (2)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2017-01-27
Dorota

Niestety, ale opis zgadza się tutaj z wykonaniem. Jeden budyń wiśniowy po połączeniu z mlekiem i masłem traci swój mocno wiśniowy kolor.... Proszę zrobić ciasto według podanego przepisu i przyjrzeć się dokładnie swojemu wypiekowi, pozdrawiam :)

2017-01-27
marika

Wygląd ciasta podanego na zdjęciu w przepisie zupełnie nieadekwatny z tym co otrzymujemy po wykonaniu wszystkiego zgodnie z przepisem podanym przez autora!!!! Tu podano że wylewamy na ciasto krem z budyniu wiśniowego a na fotce jest ewidentnie pierzynka biała z ubitych białek czy to może śmietana lub krem????????? chyba zupełnie z kosmosu ten przepis zupełnie niezgodne i niewiarygodne!!