Sprawdzony przepis na warstwowe i kolorowe ciasto z jabłkami - tzw. Fale Dunaju :)
Ładnie prezentuje się na stole, kusząc swoimi kolorami. Jest słodkie i wilgotne.
Smakuje całej rodzince. Jest idealnym wypiekiem do niedzielnej kawusi, ale na świątecznym stole też prezentuje się okazale.
W sezonie letnim można jabłuszka zamienić np. na truskawki, jagody lub wiśnie - pycha!
Smacznego.
Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Ciasto:
10 dag masła
4 jajka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
... Przygotowanie
Masło, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarac...
Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 5 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Niestety, ale opis zgadza się tutaj z wykonaniem. Jeden budyń wiśniowy po połączeniu z mlekiem i masłem traci swój mocno wiśniowy kolor.... Proszę zrobić ciasto według podanego przepisu i przyjrzeć się dokładnie swojemu wypiekowi, pozdrawiam :)
Wygląd ciasta podanego na zdjęciu w przepisie zupełnie nieadekwatny z tym co otrzymujemy po wykonaniu wszystkiego zgodnie z przepisem podanym przez autora!!!! Tu podano że wylewamy na ciasto krem z budyniu wiśniowego a na fotce jest ewidentnie pierzynka biała z ubitych białek czy to może śmietana lub krem????????? chyba zupełnie z kosmosu ten przepis zupełnie niezgodne i niewiarygodne!!