Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 50 minut (w tym 1 godzina i 10 minut pracy).
Praca:1 godzina i 10 minut
Gotowanie/pieczenie:50 minut
Oczekiwanie:50 minut
Łatwe wykonanie.
Tanie.

Do mąki dodać masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Ciasto rozłożyć na dwóch takich samych natłuszczonych brytfankach (25x36) i ponakłuwać widelcem.

Białka ubić z cukrem na sztywną p...

Zostało jeszcze 80% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 88  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-01-26
Ewelinka
Autor przepisu

Witam i dziękuję za miłe komentarze - pozdrawiam :)

2010-01-25
Angelika

Ciasto naprawde bylo bardzo smaczne i bardzo ladnie wygladalo. Kazdy na przyjeciu sie zachwycal. Naprawde polecam.Jedynie moge doradzic zebyscie nie dosladzali wiecej masy (tylko tyle co pisze w przepisie) poniewaz bez jest wystarczajaco slodki-wiec w komplecie naprawde jest super =)

2009-10-09
Marzena T.

Ciasto jest bardzo pyszne.Mam trochę inny przepis: do ciasta dodaję trochę śmietany 18%-ok. 2 łyżki, zanim na ciasto położę ubite białka z cukrem najpierw podpiekam ciasto,które smaruje wcześniej dżemem z czarnej porzeczki.Gdy ciasto się podpiecze,wykładam na nie białka i orzechy,piekę jeszcze ok. 10 min.Robi się wtedy wspaniała beza.Ciasto można przełożyć gotowym kremem karpatka bez gotowania.Wyśmienite.Polecam