Składniki
Na 24 porcje. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
... Przygotowanie
Gotowe za 2 godziny i 50 minut (w tym 1 godzina i 10 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 1 godzina i 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Oczekiwanie: | 50 minut |
Łatwe wykonanie.
Tanie.
Do mąki dodać masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Ciasto rozłożyć na dwóch takich samych natłuszczonych brytfankach (25x36) i ponakłuwać widelcem.
Białka ubić z cukrem na sztywną p...
Zostało jeszcze 80% treści przepisu oraz 7 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 88 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Witam i dziękuję za miłe komentarze - pozdrawiam :)
Ciasto naprawde bylo bardzo smaczne i bardzo ladnie wygladalo. Kazdy na przyjeciu sie zachwycal. Naprawde polecam.Jedynie moge doradzic zebyscie nie dosladzali wiecej masy (tylko tyle co pisze w przepisie) poniewaz bez jest wystarczajaco slodki-wiec w komplecie naprawde jest super =)
Ciasto jest bardzo pyszne.Mam trochę inny przepis: do ciasta dodaję trochę śmietany 18%-ok. 2 łyżki, zanim na ciasto położę ubite białka z cukrem najpierw podpiekam ciasto,które smaruje wcześniej dżemem z czarnej porzeczki.Gdy ciasto się podpiecze,wykładam na nie białka i orzechy,piekę jeszcze ok. 10 min.Robi się wtedy wspaniała beza.Ciasto można przełożyć gotowym kremem karpatka bez gotowania.Wyśmienite.Polecam