Jest to jeden ze sposobów na zabezpieczenie zapasu witamin na okres zimowy. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki przecier ze szczawiu wykorzystać w pozostałych okresach roku do przygotowywania zup oraz innych potraw.
Przygotowanie przecieru warzywnego ze szczawiu jest banalnie proste :)
Warto jednak zapamiętać i stosować się do zalecenia, aby nie przygotowywać przecieru szczawiowego w garnkach czy innych naczyniach aluminiowych. Szczaw posiada witaminę C (odczyn kwaśny), która w obecności aluminium utlenia się. W ten sposób szczaw traci wartości odżywcze, a ponadto aluminium przedostaje się do warzywa. Zjadając szczaw przyrządzony w takim garnku, wprowadzamy do organizmu również aluminium...
Do przygotowania przecieru szczawiowego należy stosować tylko naczynia ze stali nierdzewnej lub stalowe emaliowane, ale bez ubytków emalii.
Zatem zachęcamy to zbirów szczawiu w słoneczny dzień i oczywiście z miejsc oddalonych od ruchliwych dróg, a potem mała przeróbka i nasz szczaw jest już w słoikach... a w zimę lub w dniu, kiedy nie wiemy, czy nie mamy pomysłu co tu ugotować na obiad, wtedy z pomocą przychodzi nam przecier szczawiowy - z którego udziałem można przygotować pyszną i błyskawiczną zupkę z różnymi dodatkami... mniam :)
Smacznego.
Składniki
Przygotowanie
Szczaw (młode liście) starannie przejrzeć, odrzucić pożółkłe liście, usunąć ogonki, opłukać i osuszyć. Przełożyć do garnka (niealuminiowego) i podgrzewać na małym ogniu przez około 10-15 minut. Na...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |