Muffinki to popularne, niewielkiej wielkości babeczki przygotowywane w specjalnych foremkach. Dostępne są różnego rodzaju formy do muffinków.
Foremki mogą być wielokrotnego użytku wykonane z metalu lub silikonu. Babeczki można również wykonywać w foremkach jednorazowych, najczęściej papierowych.
Ciasto na muffinki często zawieraja słodkie dodatki np. owoce, rodzynki, orzechy, bakalie. Można również spotkać przepisy na muffinki o charakterze wytrawnym, z warzywami czy mięsem - też są pycha!
Przepis na słodkie muffinki z lukrem i miodem jest łatwy i szybki do wykonania. Te słodkie wypieki można wykonywać wspólnie z dziećmi, one uwielbiają takie zabawy.
Babeczki z lukrem wykonane wg podanego przepisu mają bardzo delikatny orzechowo-miodowy smak. Podane do kawy świetnie smakują i poprawiają nastrój.
Są idealne na Święta Bożego Narodzenia i na sylwestrowy stół - będą rozchodzić się jak świeże bułeczki :)
Polecamy!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 30 minut |
Do miski przesypać mąkę pszenną, zmielone orzechy włoskie, brązowy cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki razem wymieszać. Mleko roztopić i ostudzić. Dodać do niego mleko, jajka, płynny miód i wymieszać. Dodać suche składniki i p...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |