Oryginalna Nutella to krem orzechowo-czekoladowy produkowany przez włoską firmę. Jednak warto spróbować i wykonać samodzielnie krem, którego głównym składnikiem są soczyste i dojrzałe śliwki - owoce lata i jesieni.
Taką masę kremową powstałą na bazie śliwek można zastosować do przygotowania przekąsek oraz słodkich wypieków.
Domowa nutella może służyć do smarowania kanapek i ciastek. Można ją z powodzeniem stosować do przygotowywania bardziej skomplikowanych kompozycji cukierniczych np. ciast, a nawet tortów. Świetnie się sprawdza do przekładania pierników.
Przepis na nutellę do samodzielnego przygotowania jest prosty w wykonaniu, a składniki są łatwo dostępne i tanie. Zachęcamy więc do tej słodkiej i zdrowej produkcji.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 2 godziny |
Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie zmielić je w maszynce. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do cza...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 622 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Mam nadzieję, że efekt będzie smakowity ;) Pozdrawiam serdecznie :)
To super! Cieszę się, że przepis się przydał, no i najważniejsze, że "nutella" smakowała :) Serdecznie pozdrawiam :)
mąż mi tyle śliwek naniósł i robiłam kompoty, bo jakoś na powidła nie miałam ochoty, przypadkiem znalazłam ten przepis i zrobiłam ze śliwkami, które były zamrożone do ciasta, ale pychota,teraz żałuję, że tak mało, aż na samą myśl ślinka cieknie, dziękuję za przepis :)