Naleśniki to danie idealne na obiad, ale i na śniadanie, podwieczorek oraz kolację :)
A kto nie lubi naleśników!? No, chyba nie ma takiej osoby wśród nas... ;) Bo przecież zajadają się nimi wszyscy, i duzi, i mali.
Ciasto na naleśniki ma swoje wymagania ;) nie może być ani za rzadkie, ani za gęste... a sam naleśnik tuż po usmażeniu nie powinien się targać, łamać, ani ociekać tłuszczem...
Chyba najpopularniejsze naleśniki to te podawane na słodko, z dżemem (tak jak u nas, ale dla odmiany, żeby nie było tak nudno - jest to dżem z cukinii), ale mogą też być z bitą śmietaną, serem, kremem czekoladowym, polewą czekoladową, owocami, sałatką owocową... możliwości jak widać jest wiele, a każda taka kompozycja tworzy nowy przepis i nowy smak!
I jak się okazuje - naleśniki to bardzo fajny pomysł na obiad, i to na obiad każdego dnia - mogą być i w piątek i w niedzielę, a nawet w Święta na naszym stole - i zawsze spotykają się z miłym przyjęciem i szybko znikają :)
Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, czy nam się nie chce za bardzo gotować, albo nie chcemy dużo wydawać na obiad, albo też chcemy zjeść coś szybkiego na ciepło - to zawsze z pomocą przychodzą nam NALEŚNIKI :)
Są one zawsze smaczne i zawsze się udają, jedyny problem jaki przy nich jest, to taki, że jest ich zawsze mało... ;) Ale, ale jest i rozwiązanie tego problemu - zawsze można zrobić je z podwójnej porcji :)
W podanym przepisie użyłam wody mineralnej gazowanej, dzięki niej usmażone naleśniki były takie delikatne w smaku i lekkie. Pierwszy raz też do ciasta dodałam proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki wyszły miękkie i puszyste.
Także zachęcam do wykonania tych naleśników i życzę przyjemniej degustacji!
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 10 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 5 minut |
Do miski wlać wodę mineralną gazowaną, mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Dodać mąkę pszenną, jajka, proszek do pieczenia i cukier migdałowy. Razem zmiksować i odsta...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 220 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |