Naleśniki to danie idealne na obiad, ale i na śniadanie, podwieczorek oraz kolację :)

A kto nie lubi naleśników!? No, chyba nie ma takiej osoby wśród nas... ;) Bo przecież zajadają się nimi wszyscy, i duzi, i mali.

Ciasto na naleśniki ma swoje wymagania ;) nie może być ani za rzadkie, ani za gęste... a sam naleśnik tuż po usmażeniu nie powinien się targać, łamać, ani ociekać tłuszczem...

Chyba najpopularniejsze naleśniki to te podawane na słodko, z dżemem (tak jak u nas, ale dla odmiany, żeby nie było tak nudno - jest to dżem z cukinii), ale mogą też być z bitą śmietaną, serem, kremem czekoladowym, polewą czekoladową, owocami, sałatką owocową... możliwości jak widać jest wiele, a każda taka kompozycja tworzy nowy przepis i nowy smak!

I jak się okazuje - naleśniki to bardzo fajny pomysł na obiad, i to na obiad każdego dnia - mogą być i w piątek i w niedzielę, a nawet w Święta na naszym stole - i zawsze spotykają się z miłym przyjęciem i szybko znikają :)

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, czy nam się nie chce za bardzo gotować, albo nie chcemy dużo wydawać na obiad, albo też chcemy zjeść coś szybkiego na ciepło - to zawsze z pomocą przychodzą nam NALEŚNIKI :)

Są one zawsze smaczne i zawsze się udają, jedyny problem jaki przy nich jest, to taki, że jest ich zawsze mało... ;) Ale, ale jest i rozwiązanie tego problemu - zawsze można zrobić je z podwójnej porcji :)

W podanym przepisie użyłam wody mineralnej gazowanej, dzięki niej usmażone naleśniki były takie delikatne w smaku i lekkie. Pierwszy raz też do ciasta dodałam proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki wyszły miękkie i puszyste.

Także zachęcam do wykonania tych naleśników i życzę przyjemniej degustacji!

Smacznego :)

Składniki

Na 3 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto na naleśniki:
1 ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
1 szklanka mleka
...

Przygotowanie

Gotowe za 15 minut (w tym 10 minut pracy).
Praca:10 minut
Gotowanie/pieczenie:5 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Do miski wlać wodę mineralną gazowaną, mleko oraz roztopione i ostudzone masło. Dodać mąkę pszenną, jajka, proszek do pieczenia i cukier migdałowy. Razem zmiksować i odsta...

Zostało jeszcze 78% treści przepisu oraz 19 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 220  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!