Składniki
Na 24 porcje. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
2 szklanki mąki (może być krupczatka)
4 żółtka
1 kostka masła
... Przygotowanie
Gotowe za 1 godzina i 40 minut (w tym 50 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 50 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Łatwe wykonanie.
Tanie.
Mąkę z proszkiem, żółtkami i masłem posiekać, wyrobić i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jednym kawałkiem białego ciasta wylepic bez smarowania formę 25 x 35. Będzie cienko i może prześwitywać. Na to ciasto kładziemy powidła ś...
Zostało jeszcze 74% treści przepisu oraz 8 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 38 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Wszystko zalezy od piekarnika. Mozna zosrawic ciasto w piekarniku do calkowitego wysuszenia bezy , po zmniejszeniu plomienia , lub w 100 st. C, jesli chodzi o kuchnie na prad. Pozdrawiam.
Zawsze opada.Jesli na wierzchu zrobi sie sucha beza , to tak ma byc. Ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche.
cukru się nie dodaje(jest dość słodki od samej piany).Smak dobry ale na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika zupełnie opadł-może autorka mi pomoze co moglo być przyczyną?