Szarlotka, to wywodzące się z Francji ciasto z owocami. Najczęściej są to jabłka, stąd nazywane bywa również jabłecznikiem. Szarlotka może również być wykonana z innych owoców np. z popularnych gruszek czy soczystych brzoskwiń.
Podkład stanowi kruche lub półkruche ciasto, a do masy owocowej dodawane są rodzynki, dodatkowo można dołożyć aromatyczne goździki i cynamon. W ten sposób szarlotka uzyskuje niezwykle wyrazisty charakter - mniam :)
W tym przepisie cukierniczym na szarlotkę nie ma podkładu z ciasta. Podkład tutaj stanowi masa, w której znajduje się mak, jabłka, kasza manna, jajka oraz inne słodkie dodatki. Jeżeli ktoś lubi te smaki, to ten przepis jak najbardziej polecamy do wykonania :)
W cieście jest mak, a mak zawsze kojarzy się z ciastami świątecznymi - no i słusznie! Tutaj jednak obok maku występuję też soczyste jabłuszka. A latem i jesienią jabłek u nas dostatek :) Dlatego watro w sezonie jabłkowym skusić się na takie ciacho ze świeżymi jabłkami. Będzie o niebo lepsze, od tego pieczonego w zimnie ;)
Takie makowo-jabłkowe ciasto to też fajna odmiana ciast w sezonie letnim, od czasu do czasu zamiast kruchego ciasta z jabłkami lub biszkoptowego z galaretką można położyć na stół paterę z makową szarlotką - mówię, Wam zniknie błyskawicznie :) Więc jak się okazuje, taka makowa szarlotka jest również idealna jako ciasto na lato.
W sezonie truskawkowym upieczone, ostudzone ciasto polewamy grubą warstwą polewy czekoladowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki, soczyste i pełne słońca truskawki - mniam - co za widok, co za smak! Warto się skusić :)
Wypiek jest naprawdę aromatyczny, o niepowtarzalnym, pysznym i wykwintnym smaku. Do tego jest łatwy do wykonania i dość szybki.
Widać również, że świetnie wygląda i na pewno będzie ozdobą stołu, na którym się znajdzie :)
Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 35 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 45 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina i 10 minut |
Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdało...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 72 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Tak, w przypadku gotowej masy makowej dodajemy jabłka, gdyż w tej masie nie ma jabłek. Udanego wypieku życzę :)
Witam ciasto zapowiada sie pyszenie mam tylko pytanie czy jezeli uzywam gotowej masy makowej to osobno dodaje jabłka nie wiem czy sa one w gotowej masie
Dziękuję i cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam :)