Szarlotka, to wywodzące się z Francji ciasto z owocami. Najczęściej są to jabłka, stąd nazywane bywa również jabłecznikiem. Szarlotka może również być wykonana z innych owoców np. z popularnych gruszek czy soczystych brzoskwiń.

Podkład stanowi kruche lub półkruche ciasto, a do masy owocowej dodawane są rodzynki, dodatkowo można dołożyć aromatyczne goździki i cynamon. W ten sposób szarlotka uzyskuje niezwykle wyrazisty charakter - mniam :)

W tym przepisie cukierniczym na szarlotkę nie ma podkładu z ciasta. Podkład tutaj stanowi masa, w której znajduje się mak, jabłka, kasza manna, jajka oraz inne słodkie dodatki. Jeżeli ktoś lubi te smaki, to ten przepis jak najbardziej polecamy do wykonania :)

W cieście jest mak, a mak zawsze kojarzy się z ciastami świątecznymi - no i słusznie! Tutaj jednak obok maku występuję też soczyste jabłuszka. A latem i jesienią jabłek u nas dostatek :) Dlatego watro w sezonie jabłkowym skusić się na takie ciacho ze świeżymi jabłkami. Będzie o niebo lepsze, od tego pieczonego w zimnie ;)

Takie makowo-jabłkowe ciasto to też fajna odmiana ciast w sezonie letnim, od czasu do czasu zamiast kruchego ciasta z jabłkami lub biszkoptowego z galaretką można położyć na stół paterę z makową szarlotką - mówię, Wam zniknie błyskawicznie :) Więc jak się okazuje, taka makowa szarlotka jest również idealna jako ciasto na lato.

W sezonie truskawkowym upieczone, ostudzone ciasto polewamy grubą warstwą polewy czekoladowej, a na niej układamy pokrojone w grube plasterki, soczyste i pełne słońca truskawki - mniam - co za widok, co za smak! Warto się skusić :)

Wypiek jest naprawdę aromatyczny, o niepowtarzalnym, pysznym i wykwintnym smaku. Do tego jest łatwy do wykonania i dość szybki.

Widać również, że świetnie wygląda i na pewno będzie ozdobą stołu, na którym się znajdzie :)

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Masa:
30 dag maku
30 dag jabłek
4 jajka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 30 minut (w tym 35 minut pracy).
Praca:35 minut
Gotowanie/pieczenie:45 minut
Oczekiwanie:1 godzina i 10 minut
Trudne wykonanie.
Bardzo tanie.

Mak sparzyć, następnie zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z 1/2 szklanki cukru i żółtkami. Dalej ucierając dodawać zmielony mak, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, starte na tarce o grubych oczkach jabłka, aromat migdało...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu
a także informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7808 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się