Sezon na fasolkę szparagową w pełni, ale i na inne kolorowe warzywa też :) ...więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby skusić się na przepyszne letnie i wakacyjne danie jakim jest leczo!

A młode, jędrne i kuszące kolorami warzywa nadadzą się do tego dania wręcz idealnie.

Prezentowany na stronie przepis jest bardzo łatwy do wykonania i dosyć szybki - już tłumaczę co i jak ;)

Cebulę, paprykę, kabaczek, fasolkę szparagową (warzywa, jeśli potrzeba to obieramy ze skórki), wędzoną słoninę, boczek i kiełbaskę kroimy, lekko podsmażamy, a następnie dodajemy przyprawy i całość dusimy na małym ogniu do miękkości. A na sam koniec dodajemy aromatyczny koperek i bardzo korzystnie działający na nasze trawienie majeranek.

Gorące leczo serwujemy ze świeżą bułeczką - pycha, pycha, i jeszcze raz pycha!

Trzeba się śpieszyć - jeśli chcemy dokładkę, bo porcji wychodzi mało, ewentualnie można leczo od razu zrobić z podwójnej ilości składników :)

Fasolka szparagowa - u mnie żółta - w tym daniu bardzo fajnie się odnalazła, i całość smakuje razem rewelacyjne - więc z doświadczenia wiemy, że czasem warto dla odmiany dorzucić sezonowe warzywo, gdyż dzięki niemu potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru - co miało miejsce właśnie w tym leczo!

Miłośnicy bardzo zdrowej fasolki szparagowej na pewno "zakochają się" w tym daniu.

Jeśli nie wiecie co zrobić z fasolki szparagowej - dorzućcie ją do leczo. A jeśli nie wiecie co zrobić na obiad - wypróbujcie ten błyskawiczny przepis na leczo :)

Zachęcam do wykonania i skosztowania tego nietypowego leczo - smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
30 dag cebuli
1 łyżka smalcu
25 dag papryki pomarańczowej (waga po obraniu)
30 dag kabaczka (waga po obraniu)
30 dag fasolki szparagowej (żółtej)
...

Przygotowanie

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Pomarańczową paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Kabaczek ob...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu
a także 21 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7808 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się