Torcik orzechowy przygotowany wg zamieszczonego przepisu to propozycja dla prawdziwych smakoszy. Doskonały smak tortu o charakterystycznej orzechowej nucie i delikatnym, lekko odczuwalnym odcieniu alkoholu.

Torcik z orzechami świetnie smakuje i równie dobrze się prezentuje. Te cechy pozwalają zaliczyć orzechowy torcik do wykwintnych słodkich wypieków. Tym samym można go przygotować i podać podczas każdego, nawet najbardziej eleganckiego i wytwornego przyjęcia świątecznego oraz urodzinowego i imieninowego, a także spotkania towarzyskiego.

Przygotowanie kremu wymaga, aby przez całą noc przebywał on w lodówce. Z tego powodu wykonanie tortu trzeba rozpocząć jeden dzień przed planowanym podaniem.

Składniki

Na 20 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
7 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
200 g zmielonych orzechów włoskich
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 5 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:35 minut
Średnia trudność wykonania.

Białka ubić na sztywną masę, następnie wsypywać cukier i cukier waniliowy w dalszym ciągu ubijając.

Gdy piana będzie szklista dodawać po jednym żółtku, ubijając mikserem na najniższych obrotach.

Zmielone orzechy połączyć z mąką, bułką t...

Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 16 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7843 przepisów, 1497 porad i 369 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 54  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2016-01-17
AniakK

Cieszę się.Przepis mi się podoba, więc przy najbliższej okazji zrobię taki torcik. Także pozdrawiam.

2016-01-16
Ella
Autor przepisu

Witam,

Ja nie dodawałam ani żelatyny, ani fixu. Tort jedliśmy przez kolejne 4 dni. Cały czas jego konsystencja i smak był tak samo dobry.

Pozdrawiam Ella

2016-01-16
AniaK

Zastanawiam się czy krem nie będzie za rzadki bez np. żelatyny czy fixu, gdy tort postoi do drugiego dnia