Fajny przepis na świąteczne ciasto: miodownik - miodowe ciasto przekładane powidłami śliwkowymi i pysznym kremem makowym - na drugi, trzeci dzień ciasto rozpływa się w ustach - polecamy na Boże Narodzenie i Sylwestra! Bo jest pycha :)

Składniki

Na 12 porcji.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto miodowe:
25 dag margaryny
10 dag cukru
200 ml płynnego miodu
4 jajka
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 50 minut (w tym 1 godzina i 10 minut pracy).
Praca:1 godzina i 10 minut
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Średnia trudność wykonania.
Średni koszt.

Margarynę ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać miód, po jednym jajku, na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.

Następnie ciasto przełożyć do formy (wymiary ok. 28x24 cm) wyłożonej papierem do p...

Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 19 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 185  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!