Klops z mięsa mielonego to doskonałe danie mięsne, podawane w czasie przyjęć rodzinnych z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkiejnocy. Ja jednak proponuję częściej wykonywać tą smaczną pieczeń z mięsa mielonego. Jest to świetna alternatywa dla gotowych produktów mięsnych: pasztetów i kiełbas wykonywanych masowo w zakładach masarskich.
Jego przygotowanie nie jest wcale trudne, wymaga trochę czasu, ale domownicy będą zachwyceni, kiedy zobaczą to danie na stole. Klopsa można podawać na gorąco, ale równie dobrze smakuje na zimno ułożony na kanapkach.
Mięso mielone najlepiej przygotować samodzielnie w domu. Przed mieleniem maszynkę lub jej element mielący oraz mięso umieścić na pół godziny w lodówce, aby obniżyć ich temperaturę. Proces mielenia będzie przebiegał sprawniej, mięso nie będzie oklejać noża tnącego oraz wnętrza maszynki.
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Oczekiwanie: | 30 minut |
Cebulę oczyścić, pokroić w niezbyt drobną kostkę i zeszklić na patelni. Pozostawić do wystudzenia.
Bułki kajzerki zamoczyć, po czym odcisnąć delikatnie w dłoni i pozostawić na sitku do odsączenia.
Łopatkę, karczek oraz filet z piersi ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |