Klops z mięsa mielonego to doskonałe danie mięsne, podawane w czasie przyjęć rodzinnych z okazji świąt Bożego Narodzenia i Wielkiejnocy. Ja jednak proponuję częściej wykonywać tą smaczną pieczeń z mięsa mielonego. Jest to świetna alternatywa dla gotowych produktów mięsnych: pasztetów i kiełbas wykonywanych masowo w zakładach masarskich.

Jego przygotowanie nie jest wcale trudne, wymaga trochę czasu, ale domownicy będą zachwyceni, kiedy zobaczą to danie na stole. Klopsa można podawać na gorąco, ale równie dobrze smakuje na zimno ułożony na kanapkach.

Mięso mielone najlepiej przygotować samodzielnie w domu. Przed mieleniem maszynkę lub jej element mielący oraz mięso umieścić na pół godziny w lodówce, aby obniżyć ich temperaturę. Proces mielenia będzie przebiegał sprawniej, mięso nie będzie oklejać noża tnącego oraz wnętrza maszynki.

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
1 kg łopatki
1 kg karczku
0,5 kg fileta z piersi kurczaka (1 opakowanie)
15 dag kiełbasy (1 kawałek)
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 30 minut (w tym 1 godzina pracy).
Praca:1 godzina
Gotowanie/pieczenie:1 godzina
Oczekiwanie:30 minut
Łatwe wykonanie.

Cebulę oczyścić, pokroić w niezbyt drobną kostkę i zeszklić na patelni. Pozostawić do wystudzenia.

Bułki kajzerki zamoczyć, po czym odcisnąć delikatnie w dłoni i pozostawić na sitku do odsączenia.

Łopatkę, karczek oraz filet z piersi ...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu
a także 15 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7806 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się