Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Ciasto drożdżowe:
50 dag mąki pszennej
5 dag drożdży
¾ szklanki mleka
...

Przygotowanie

Drożdże rozkruszyć, dodać do ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki pszennej dodać rozczyn z drożdży, jajka oraz resztę cukru i wyrobić ciasto. Następnie dodać rozto...

Cały przepis jest dostępny po zalogowaniu
Wszystkie 7840 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem DotPay.pl) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (3)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2015-05-05
Ella
Autor przepisu

Witam już odpowiadam :) Jajka dodajemy całe, i żółtka i białka, wcześniej ich nie ubijamy. Udanej drożdżówki życzę :)

2015-04-28
Kasia O

jeszcze jedno pytanie czy to całe jajka mają być , czy żółtka. Szukam dobrego przepisu na drożdzówke z kruszonką bo mnie zawsze dodatkowo wychodzi zakale. . Pozdrawiam

2015-04-28
Kasia O

Pani Elu, czy jajka należy wcześniej ubić z cukrem a potem dodać do mąki?