Jeżeli chcecie szybciej niż zwykle wykonać pyszny makowiec na kruchym cieście, to ten przepis doskonale się nadaje.
A dlaczego to ciasto z makiem można szybciej przygotować? Otóż mak zastosowany w tym przepisie nie wymaga mielenia, a z tym przecież jest dużo, dużo pracy... dlatego z tego powodu te makowce omijamy... ale teraz to się już zmieni ;)
W podanym przepisie na makowiec niemielony mak dodany jest do gotowanej kaszy manny wraz z żółtkami, rodzynkami, orzechami włoskimi, aromatem migdałowym oraz pianą z białek... i to całość tworzy bardzo aromatyczną kompozycję z lekką migdałową nutą - mniam :)
Tak przygotowana masa razem z kruchym ciastem bardzo dobrze pasuje np. do kawy lub herbatki :)
Polecamy! Warto spróbować i wykonać ten szybki i ładnie prezentujący się wypiek z makiem :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina |
Oczekiwanie: | 20 minut |
Do mąki wsypać cukier puder, dodać miękką margarynę, jajko, żółtka, kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na połowę i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Z 1 litra mleka...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 128 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Myślę, że też taką samą masę, powodzenia :)
Cieszę się, że ciasto się udało, i że smakowało - serdecznie pozdrawiam :)
Kto nie jadł tego makowca to niech żałuje.Dziękuję za przepyszny przepis.