Ciasteczka, zwłaszcza domowe cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem i dlatego błyskawicznie ze stołu znikają ;)
My mamy dla Was orzechową propozycję ciasteczek, a dokładnie są to ciasteczka z kruchego, maślanego ciasta obtoczone w orzechach włoskich - mmm... brzmi smakowicie!
Są one bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Ciasteczka to taki wyrób cukierniczy, który można wykonywać z dziećmi. Przygotowanie ciasta kruchego, następnie jego rozwałkowanie, wycinanie foremkami kształtów ciasteczek to czynności, które z powodzeniem mogą wykonywać nawet małe dzieci - oczywiście pod kontrolą osoby dorosłej. A dzieci, bardzo lubią pomagać dorosłym. I jest to dla nich fajna zabawa!
Kruche ciastka z delikatną nutą waniliową są bardzo smaczne, pokryte warstwą drobnych orzechów włoskich, które nadają im charakterystycznego posmaku i zapachu.
Takie ciasteczka są fajną odmianą dla nudnych i ciężkich ciast. Od czasu do czasu przecież można do kawki lub herbatki podać pełny talerz przepysznych, domowych i orzechowych ciasteczek i... czekać na reakcję gości ;)
Z podanych propozycji wyjdzie nam około 35 apetycznych i chrupiących ciasteczek. Mmm... będzie tutaj co chrupać :)
Zachęcamy do wspólnej pracy rodzinnej i wspólnych wypieków, chociażby w wakacje - bo wtedy dzieci się nudzą ;)
Życzymy udanych wypieków i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, żółtko i kilka kropli ekstraktu waniliowego. Wszytko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Te kwiatuszki miały średnicę około 5 cm. Udanych wypieków życzę i pozdrawiam :)