Krem maślany z jagodami na cieście biszkoptowym mmm... brzmi smakowicie i kusząco :)

To dosyć słodkie ciasto z czarnymi jagodami, z dodatkiem orzechów, rodzynek oraz ciasteczek „bezów” i całość uwieńczona słodką polewą czekoladową - pycha!

Składniki użyte do przygotowania tego ciasta sugerują, że ma ono bogatą gamę smaków, jednak dominuje w nim posmak jagód - i to chyba dobrze :)

Świeże jagody czyli czarne borówki w Polsce dostępne są w krótkim czasie, tylko na przełomie czerwca i lipca. Zatem kremową jagodziankę z wykorzystaniem jagód „prosto z lasu” można wykonać tylko w tym okresie - czyli trzeba się pośpieszyć i nie przespać tego jagodowego sezonu ;) Warto wykorzystać ten czas i zaserwować to naprawdę wyśmienite ciasto domownikom i gościom. Okazja na pewno się znajdzie.

Jagody tutaj wspaniale komponują się z maślanym kremem, a cały posmak ciasta wspaniale uzupełnia jasny i puszysty biszkopt.

Ten wypiek to idealne ciasto na upalne i gorące lato. Ciasto dobrze schłodzone smakuje wybornie, a w największe upały można je serwować z gałką miętowych lodów - mniam!

To coś wspaniałego dla miłośników tych małych i zdrowych kuleczek :) To również doskonałe ciasto na słoneczne, wakacyjne dni...

Udanego wypieku życzymy i smacznego :)

Składniki

Na 24 porcje.
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 15 minut (w tym 40 minut pracy).
Praca:40 minut
Gotowanie/pieczenie:35 minut
Oczekiwanie:1 godzina
Średnia trudność wykonania.
Tanie.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 min...

Zostało jeszcze 81% treści przepisu oraz 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 72  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (17)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2009-07-13
Rozzi

ciasto dobre..choć powiem ,że mi nie przydła do gustu ta masa ..jak dla mnie troche bez smaku....ogólnie bez rewelacji....ale warto się pokusić,żeby nacieszyć oko wygładem tego ciasta:))

2008-07-02
Dorota
Autor przepisu

Bezy są w cieście, tylko że zmiękły pod wpływem wilgotnego kremu ;)

2008-07-01
iga

robilam to ciasto jest dobre ,ale mialam klopotz bezami prawie znikly dlaczego

Pozostało: 14