Krem maślany z jagodami na cieście biszkoptowym mmm... brzmi smakowicie i kusząco :)
To dosyć słodkie ciasto z czarnymi jagodami, z dodatkiem orzechów, rodzynek oraz ciasteczek „bezów” i całość uwieńczona słodką polewą czekoladową - pycha!
Składniki użyte do przygotowania tego ciasta sugerują, że ma ono bogatą gamę smaków, jednak dominuje w nim posmak jagód - i to chyba dobrze :)
Świeże jagody czyli czarne borówki w Polsce dostępne są w krótkim czasie, tylko na przełomie czerwca i lipca. Zatem kremową jagodziankę z wykorzystaniem jagód „prosto z lasu” można wykonać tylko w tym okresie - czyli trzeba się pośpieszyć i nie przespać tego jagodowego sezonu ;) Warto wykorzystać ten czas i zaserwować to naprawdę wyśmienite ciasto domownikom i gościom. Okazja na pewno się znajdzie.
Jagody tutaj wspaniale komponują się z maślanym kremem, a cały posmak ciasta wspaniale uzupełnia jasny i puszysty biszkopt.
Ten wypiek to idealne ciasto na upalne i gorące lato. Ciasto dobrze schłodzone smakuje wybornie, a w największe upały można je serwować z gałką miętowych lodów - mniam!
To coś wspaniałego dla miłośników tych małych i zdrowych kuleczek :) To również doskonałe ciasto na słoneczne, wakacyjne dni...
Udanego wypieku życzymy i smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 40 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 35 minut |
Oczekiwanie: | 1 godzina |
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 min...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 72 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
ciasto dobre..choć powiem ,że mi nie przydła do gustu ta masa ..jak dla mnie troche bez smaku....ogólnie bez rewelacji....ale warto się pokusić,żeby nacieszyć oko wygładem tego ciasta:))
Bezy są w cieście, tylko że zmiękły pod wpływem wilgotnego kremu ;)
robilam to ciasto jest dobre ,ale mialam klopotz bezami prawie znikly dlaczego