Składniki
Na 3 porcje. Zmień
Około
kcal na porcję. Szczegóły

Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 3
Zupa:
20 dag grzybów (np. maślaków)
10 dag cebuli
1 łyżka smalcu
1 l wody (lub bulionu)
... Przygotowanie
Gotowe za 1 godzina (w tym 30 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 30 minut |
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Smalec roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić. Dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć przez około 10 minut. Następnie wlać wodę i dodać liście laurowe....
Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7850 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 524 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | ![]() |
![]() |
![]() |
Białka: | ![]() |
![]() |
![]() |
Węglowodany: | ![]() |
![]() |
![]() |
Tłuszcze: | ![]() |
![]() |
![]() |
Cholesterol: | ![]() |
![]() |
![]() |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli.
Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.
Witam, tak suszone maślaki też mogą być :) Należy je opłukać, zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 24 godziny, na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie. Później grzyby wyjąć, ostudzić, pokroić i dodać do cebuli. Dalej postępować jak w przepisie. Wodę, w której gotowały się grzyby można dodać do zupy. Powodzenia i smacznego :)