Jak zrobić pyszny i zdrowy sok owocowy? Soki owocowe zwykle są lubiane przez dzieci, ale dorośli również potrafią docenić ich walory smakowe.
Na początku ważne jest wybranie odpowiednich owoców, które spełnią warunek dotyczący dobrego wpływu na zdrowie.
My proponujemy czarne jagody znane również pod nazwą czarna borówka lub czernica. Sok przygotowany z tych owoców jest przepyszny i warto przygotować sobie jego zapas do herbatki na zimowe wieczory. Polecamy!
Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
1/2 kg jagód
250 ml wody
... Przygotowanie
Jagody obrać, opłukać i osuszyć. Następnie przesypać do garnka, dodać wodę i cukier. Wszystko razem wymieszać, zagotować i pogotować 5 minut na małym ogniu. Mieszać łyżką rozgniatając jagody o brzeg gar...
Zostało jeszcze 70% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Komentarze Smakowiczów
Dodawanie komentarzy...
jest dostępne po zakupieniu abonamentu.Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!