Niektórym może przypomną się czasy ich dzieciństwa... ciasto drożdżowe z serem i słodką posypką - mniam :)
Taki tradycyjny przepis, na bardzo popularne i chyba najczęściej wykonywane ciasto w dwudziestym wieku, właśnie z białym smacznym i zdrowym serem!
Tutaj prezentujemy przepis na drożdżowe ciasto z serem w nieco nowszej wersji, a mianowicie jest ono z dodatkiem sezonowych owoców - malin, które można oczywiście zastąpić truskawkami, gruszkami, śliwkami - tymi słodkimi owocami, które akurat mamy latem pod ręką.
Ser z malinami na drożdżowym cieście z posypką. Nieźle brzmi, a jeszcze lepiej smakuje. I jak się okazało maliny świetnie się "skumplowały i skomponowały" z białym serem.
Jest to prosty i szybki w wykonaniu przepis na ciasto, które zawsze się udaje! Mało tego - zaskakuje ono swą pulchnością i delikatnością smaku.
To fajna, słodka propozycja ciacha na upalne, letnie dni, bo tutaj w upał nie ma się co rozpłynąć... śmiało można go przewozić np. do pracy, do rodzinki, do znajomych, i jesteśmy spokojni, że po odpakowaniu ciasto będzie takie samo, jak je zapakowaliśmy.
Zatem, zachęcamy do jego wypróbowania, pozytywne wrażenia smakowe zapewnione!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina |
Gotowanie/pieczenie: | 35 minut |
Drożdże rozkruszyć i przełożyć do miseczki. Dodać letnią wodę, mąkę pszenną i cukier. Razem wymieszać i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu, aż rozczyn podrośnie.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i ubijać, ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 76 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |