Fajny, sprawdzony przepis na zdrowy, szybki i dietetyczny obiad :)

Teraz po długiej zimie i po drugich Świętach co druga osoba ma "coś do zrzucenia", bo tu i ówdzie nam przybyło... ;) A poza tym idzie wiosna, zrzucamy grube swetry, kurtki, płaszcze i chcemy się pokazać z jak najlepszej strony! :)

Dlatego coraz częściej chodzi nam po głowie pytanie: co by tu lekkiego, a dobrego ugotować??

Ja mam dla Was propozycję - ciekawe, kilku składnikowe danie. Do tego jest szybkie do przygotowania, bardzo łatwe i wcale nie drogie. 3-4 osoby spokojnie mogą się nim najeść :)

To zaczynamy!

W osolonej wodzie gotujemy brązowy ryż, który w porównaniu z białym ryżem jest dużo bogatszy w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Ryż brązowy dzięki dużej zawartości błonnika oraz stosunkowo niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG 55) zapewnia dłuższe poczucie sytości oraz niewielkie wahania poziomu cukru we krwi, dlatego jest polecany dla osobom odchudzającym się. A dieta bogata w błonnik poprawia trawienie, obniża ciśnienie krwi i poziom tzw. złego cholesterolu (LDL).

Te cenne witaminy i składniki mineralne, które zawiera brązowy ryż są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, chronią nas przez stresem, wpływają korzystnie na pracę naszego serca, chronią i dbają o kondycję naszej skóry, włosów, a także są bardzo potrzebne do budowy kości i zębów.

Warto wiedzieć też, że brązowy ryż należy do zbóż bezglutenowych, i dzięki temu może być spożywany przez alergików oraz osoby chorujące na celiakię (czyli będące bezglutenowej diecie).

Wracając do naszego gotowania... osobno na dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju dusimy nasze warzywa (mrożone warzywa).

Mrożonki - pełne kolorowych warzyw są także pełne witamin i składników mineralnych. Są zdrowe, gdyż zachowują wysoką zawartość składników odżywczych. Ich kolejna zaletą jest to, że są zawsze pod ręką i można się nimi rozkoszować o każdej porze roku :) Dzięki temu, że mrożone warzywa są już obrane, oczyszczone, opłukane - skracają czas przygotowania naszego posiłku :)

Na koniec do warzyw dodajemy pokrojonego, lekkostrawnego kurczaka. W tym przepisie jest on wędzony, co podnosi smak naszego dania ryżowego.

To danie obiadowe jest nie tylko idealna dla osób będących na diecie, ale też dla osób bardzo zajętych (zapracowanych, uczących się), ale też dla osób posiadających mało czasu na gotowanie, a chcących zjeść coś dobrego i zdrowego :)

Jest do danie z patelni, więc za dużo mycia też nie będziemy mieć - ja akurat lubię tego typu dania, nie wiem jak Wy ;) Ale polecam :)

Udanego kucharzenia życzę i smacznego!

Składniki

Na 4 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 4
20 dag ryżu brązowego (2 woreczki)
2 łyżki oleju
45 dag mrożonych warzyw (1 op. warzyw na patelnię)
...

Przygotowanie

Gotowe za 50 minut (w tym 20 minut pracy).
Praca:20 minut
Gotowanie/pieczenie:30 minut
Bardzo łatwe wykonanie.
Tanie.

Ryż brązowy ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Następnie przełożyć zamrożone warzywa (brokuły, marchew, ziemniaki, zieloną fasolkę szparagową, kukurydzę, czerwoną paprykę, ce...

Zostało jeszcze 79% treści przepisu
a także 12 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7731 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się