Wspaniały, aromatyczny i wilgotny serki w ciemnym cieście. A dokładniej w kruchym pełnoziarnistym cieście położona jest pyszna serowa masa budyniową nutką. Po upieczeniu całość posypujemy cukrem pudrem - mniam!
W sezonie letnim, kiedy mamy do wyboru dużo świeżych, soczystych i pełnych słońca owoców na masie serowej można je właśnie położyć i dopiero przykryć drugą częścią ciasta - można z niego zrobić posypkę też - pycha będzie!
Myślę, że z truskawkami, jagodami, brzoskwiniami, rabarbarem czy wiśniami to ciasto smakowałoby wyśmienicie - i nabrało by pięknych kolorów - byłoby weselej na stole :)
Smaczne go!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 5 minut |
Masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę, dodać cukier i dalej ucierać. Na koniec wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.
Twaróg przełożyć ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 98 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |