Czosnek długo gotowany traci wyrazisty smak i zapach. Należy dodawa...

Zostało jeszcze 65% treści porady.
Pozostała część tej porady
oraz wszystkie 7849 przepisów, 1497 porad oraz 368 artykułów bez reklam są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.

Darmowy test trwa 7 dni. Otrzymasz pełny dostęp do całej treści. Bez żadnych zobowiązań, wystarczy adres email. Możesz także zarejestrować się przez konto Facebook lub Google. Następnie możesz wykupić dostęp od 10,75 zł miesięcznie. Cena zależy od czasu trwania abonamentu.

Abonament ma charakter jednorazowej wpłaty, zakup abonamentu nie zobowiazuje do wnoszenia kolejnych opłat. Opłata może zostać dokonana elektronicznie (karta, e-przelew lub paypal za pośrednictwem Przelewy24) lub przelewem na nasze konto. W przypadku dodatkowych pytań zachęcamy do kontaktu.

Komentarze Smakowiczów (428)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2010-10-22
stocho

К любому мясному блюду можно подавать соленый чеснок. Для приготовления соленого чеснока отбираем только крупные головки, не подверженные гниению.

Чеснок моем в холодной воде и очищаем, не допуская оголения долек. Укладываем чеснок в банки, заливаем холодной водой. Оставляем на трое суток, ежедневно меняя воду.

Приготавливаем рассол – в одном литре воды размешиваем 100 г. соли. Ставим рассол на огонь и доводим до кипения, после чего охлажденный рассол подвергаем фильтрованию. Укладываем чеснок в банки.

Заливаем приготовленным рассолом так, чтобы весь чеснок был прикрыт. Накрываем банки крышками и храним в прохладном помещении.

Powyżej przepis na czosnek kiszony. Przepis sprawdzony - czosnek doskonały.

Do solenia należy przygotować tylko całe i zdrowe główki czosnku (NAJLEPIEJ MŁODEGO). Główki należy obrać z zewnętrznych łupin, jednak ważne jest aby pozostawić 1-2 warstwy trzymające główkę w całości. Z łodygi zostawiamy 3-4 centymetry. Główki układamy w słoju i zalewamy czystą wodą, którą co 24 godziony wymieniamy. Niektóre przepisy mówią nawet o 7 dniach i 7 zmianach wody, ale ja robię 3 zmiany wody i czosnek wychodzi doskonały. Po 3 dobach zalewamy czosnek solanką: na każdy litr wody dajemy 100 g soli. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Mój czosnek jest gotowy po około miesiącu. Polecam (można zjeść do obiadu albo wódeczki i główkę chrupiącego czosnku a na drugi dzień i tak nikt od nas nie poczuje "woni").

2010-04-20
Benia

Ja dziennie zjadam przynajmniej jeden żabek czosnku ponieważ mam grzybice paznokci

2009-07-26
janek

super zdrowa mikstura , to : obiera sie czosnek , nastepnie wrzuca sie do słoika z zalewa po ogórkach kiszonych.Odstawic na 2-3 tygodnie, mamy smaczne i zdrowe żarcie.

Pozostało: 37