Dzika róża ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Do najbardziej znanych jej dobroczynnych właściwości należy: wzmacnianie organizmu, pomoc w walce z przeziębieniem, grypą, nadciśnieniem, chorobami serca, wątroby i układu pokarmowego.

Ponadto dzika róża ma działanie przeciwzapalne, odtruwające, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, rozkurczowe, moczopędne, żółciopędne, a także pobudza przemianę materii.

Owoce dzikiej róży zawierają mega ilości witaminy C (nawet o kilkadziesiąt razy więcej niż owoce cytrusowe). Znajdziemy w nich jeszcze witaminy: A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, flawonoidy, karotenoidy, garbniki, pektyny i inne.

Kiedy najlepiej sięgać po dziką różę? Na pewno wtedy, kiedy doskwiera nam bezsenność, zmęczenie, nadmierny stres i skłonność do przeziębień...

W Polsce rośnie dużo odmian dzikiej róży, które różnią się od siebie barwą kwiatów, kształtem i kolorem owoców, a także zasobnością cennych składników.

Owoce dzikiej róży zbiera się od sierpnia do października, w ciepłe i suche dni. Najlepiej jest mieć osłonięte ręce i dosyć grube rękawiczki, aby się nie pokłóć. Zrywając owoce dzikiej róży trzeba się uzbroić w cierpliwość.

Później owoce dzikiej róży należy oczyścić, opłukać i wrzucić do słodkiego wrzątku. Następnie chwilkę podgotować na małym ogniu, ostudzić i włożyć do lodówki na noc, a na drugi dzień przecedzić i już można się rozkoszować tym zdrowym i aromatycznym sokiem :)

Na zdrowie!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
10 dag owoców dzikiej róży
...

Przygotowanie

Bardzo łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Owoce dzikiej róży obrać z szypułek i opłukać. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Do słodkiej wody wrzucić dziką różę i gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec zdjąć z ognia, rozgnieść np. ...

Zostało jeszcze 71% treści przepisu oraz 11 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów (4)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2019-09-22
Bozna

Super przepisy mam pytanie sok z jarzebiny jak zrobić.

2019-09-18
Anulka

Ogólnie wiadomo ,że gotowanie zabija Wit.C..

2016-11-28
Krystyna

Witam , bardzo przydatny przepis , zwlaszcza na jesienno-zimowa pore , dziekuje. Zrobila tej jesieni sok z czarnego bzu i cytryny , tez sobie dodaje do herbatki , polecam

Pozostało: 1