Sezon na fasolkę szparagową w pełni, ale i na inne kolorowe warzywa też :) ...więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby skusić się na przepyszne letnie i wakacyjne danie jakim jest leczo!

A młode, jędrne i kuszące kolorami warzywa nadadzą się do tego dania wręcz idealnie.

Prezentowany na stronie przepis jest bardzo łatwy do wykonania i dosyć szybki - już tłumaczę co i jak ;)

Cebulę, paprykę, kabaczek, fasolkę szparagową (warzywa, jeśli potrzeba to obieramy ze skórki), wędzoną słoninę, boczek i kiełbaskę kroimy, lekko podsmażamy, a następnie dodajemy przyprawy i całość dusimy na małym ogniu do miękkości. A na sam koniec dodajemy aromatyczny koperek i bardzo korzystnie działający na nasze trawienie majeranek.

Gorące leczo serwujemy ze świeżą bułeczką - pycha, pycha, i jeszcze raz pycha!

Trzeba się śpieszyć - jeśli chcemy dokładkę, bo porcji wychodzi mało, ewentualnie można leczo od razu zrobić z podwójnej ilości składników :)

Fasolka szparagowa - u mnie żółta - w tym daniu bardzo fajnie się odnalazła, i całość smakuje razem rewelacyjne - więc z doświadczenia wiemy, że czasem warto dla odmiany dorzucić sezonowe warzywo, gdyż dzięki niemu potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru - co miało miejsce właśnie w tym leczo!

Miłośnicy bardzo zdrowej fasolki szparagowej na pewno "zakochają się" w tym daniu.

Jeśli nie wiecie co zrobić z fasolki szparagowej - dorzućcie ją do leczo. A jeśli nie wiecie co zrobić na obiad - wypróbujcie ten błyskawiczny przepis na leczo :)

Zachęcam do wykonania i skosztowania tego nietypowego leczo - smacznego!

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
30 dag cebuli
1 łyżka smalcu
25 dag papryki pomarańczowej (waga po obraniu)
30 dag kabaczka (waga po obraniu)
30 dag fasolki szparagowej (żółtej)
...

Przygotowanie

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Pomarańczową paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Kabaczek ob...

Zostało jeszcze 85% treści przepisu oraz 21 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!