Sezon na fasolkę szparagową w pełni, ale i na inne kolorowe warzywa też :) ...więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby skusić się na przepyszne letnie i wakacyjne danie jakim jest leczo!
A młode, jędrne i kuszące kolorami warzywa nadadzą się do tego dania wręcz idealnie.
Prezentowany na stronie przepis jest bardzo łatwy do wykonania i dosyć szybki - już tłumaczę co i jak ;)
Cebulę, paprykę, kabaczek, fasolkę szparagową (warzywa, jeśli potrzeba to obieramy ze skórki), wędzoną słoninę, boczek i kiełbaskę kroimy, lekko podsmażamy, a następnie dodajemy przyprawy i całość dusimy na małym ogniu do miękkości. A na sam koniec dodajemy aromatyczny koperek i bardzo korzystnie działający na nasze trawienie majeranek.
Gorące leczo serwujemy ze świeżą bułeczką - pycha, pycha, i jeszcze raz pycha!
Trzeba się śpieszyć - jeśli chcemy dokładkę, bo porcji wychodzi mało, ewentualnie można leczo od razu zrobić z podwójnej ilości składników :)
Fasolka szparagowa - u mnie żółta - w tym daniu bardzo fajnie się odnalazła, i całość smakuje razem rewelacyjne - więc z doświadczenia wiemy, że czasem warto dla odmiany dorzucić sezonowe warzywo, gdyż dzięki niemu potrawa nabiera zupełnie nowego charakteru - co miało miejsce właśnie w tym leczo!
Miłośnicy bardzo zdrowej fasolki szparagowej na pewno "zakochają się" w tym daniu.
Jeśli nie wiecie co zrobić z fasolki szparagowej - dorzućcie ją do leczo. A jeśli nie wiecie co zrobić na obiad - wypróbujcie ten błyskawiczny przepis na leczo :)
Zachęcam do wykonania i skosztowania tego nietypowego leczo - smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, przełożyć cebulę i zeszklić. Pomarańczową paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Kabaczek ob...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |