Przepyszne makowe ciasto na Święta Bożego Narodzenia :) Ten wypiek to absolutny hit świątecznych wypieków!
To aromatyczny i mocno bakaliowy makowiec, na cienkim kruchym i jasnym cieście, przykryty lekką pierzynką z kruchego ciasta. A po upieczeniu i przed podaniem na stół posypujemy go dużą ilością słodkiego białego puchu!
Makowiec jest także wspaniałym wypiekiem na wszystkie domowe uroczystości - i te duże, i te małe ;) Z pośród różnych wypieków to własnie on króluje na stole i cieszy się największą popularnością!
Zawsze pięknie się prezentuje, kusi wręcz swoim wyglądem i cudnie smakuje. Jest wilgotny i wysoki. A nie ma przy nim, zbytnio dużo pracy, więc zachęcam do wypieku :)
Życząc powodzenia i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, śmietanę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce.
Następnie ¾ kruchego ciasta ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |