Ze schabu to zazwyczaj smażymy kotlet schabowe, a może warto zrobić coś innego?? Np. schab w sosie własnym?
Miękki, aromatyczny i soczysty... taki schab chodził za mną już od jakiegoś czasu ;)
A to nie lada wyczyn zrobić ze schabu soczyste mięsko, bo wiadomo, że schab to suchy kawałek mięsa, a podczas pieczenia dodatkowo się wysusza...
Ja go zamarynowałam w aromatycznym sosie z dużą ilością przypraw, schłodziłam, lekko zrumieniłam i dusiłam na małym ogniu, aż stał się mięciutki i soczysty - mniam :)
Taki schab jest idealny na zwykły codzienny obiad, ale też na niedzielny i świąteczny obiad. To piękny kawałek mięsa, który spokojnie możemy podać na Wielkanoc lub na Boże Narodzenie - na ciepło lub na zimno - jako zimna płyta z dodatkiem sosu chrzanowego lub czosnkowego. Watro też wiedzieć, że jeśli podawany będzie na zimno, to trzeba zostawić go do ostudzenia w tym sosie - nie będzie wtedy suchy, lecz wilgotny.
Schab przyrządzony według tego przepisu pięknie wygląda i wspaniale pachnie, dlatego jest idealnym kandydatem na świąteczne mięso :)
Śmiało można go zrobić i serwować na kanapki - jako zdrową, domową wędlinę, a wiadomo taka wędlinka zrobiona w domu przez nas ma dużo mniej soli i chemii...
Przepis jest prosty, a danie efektowne - polecam i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 15 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 1 godzina i 20 minut |
Oczekiwanie: | 2 godziny |
Schab umyć i osuszyć. Dodać do niego olej kokosowy, kilka kropli octu balsamicznego, zioła Małgorzaty, estragon oraz po szczypcie pozostałych przypraw: gałki muszkatołowej, granulowanego czosnku, ostrej i słodkiej papryki w proszku, soli i ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 207 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |