Smaczne owocowe (gruszki + jabłka) i serowe ciasto na kruchym, razowym spodzie - mniam!
Te warstwy wyglądają tutaj ciekawie, bo niby takie zwykłe ciasto, a prezentuje się bardzo okazale :)
Na spodzie trochę inne, bo razowe ciasto - dużo zdrowsze od tego zwykłego - na bazie białej mąki, potem pyszna masa serowa, na niej równie smaczna masa owocowa, a na górze puszysta białkowa pianka z małą, nietypową dekoracją - bo z otrębami owsianymi!
To trochę takie ciężkie i konkretne ciasto, ale bardzo pyszne! Jest dosyć prostym i szybkim ciastem do wykonania.
Diabetycy lub osoby będące na diecie śmiało mogą sobie to ciasto przygotować, oczywiście ujmując tutaj dużo cukru, a w ostateczności zamieniając biały cukier na trzcinowy lub lepiej na brzozowy - sprawdziłam, tak też się da i ciacho wychodzi super :)
A Ci, co nie liczą kalorii, mogą sobie to ciacho polać polewą czekoladową z dodatkiem mielonego cynamonu - mniam!
To ciasto to też fajny pomysł na trochę inne wykorzystanie jabłek - czyli zupełnie inny pomysł na jabłecznik... jabłecznik warstwowy i wieloskładnikowy :)
To ciacho jest idealne w każdym sezonie, a już w sezonie jesiennym koniecznie trzeba się na niego skusić. Można go też upiec na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc :)
Zapraszam na najsmaczniejsze razowe ciasto i życzę smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Praca: | 1 godzina i 20 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 55 minut |
Gruszki i jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać sok z cytryny, cukier, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | W porcji (ok. 130 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
Myślę, że cukier brzozowy byłby tutaj świetnym rozwiązaniem.
Używanie takiej ilości cukru w przepisie dla diabetyków jest dramatyczną pomyłką.To że spód jest zrobiony z mąki razowej nie znaczy,że jest to już ciasto dla diabetyków.Chyba autor niewiele wie o tej chorobie...
Cieszę się bardzo, że ciasto się udało i pozdrawiam :)