Charakterystyczną cechą tego ciasta jest ilość występujących w nim smaków. Na kruchym cieście znajduje się masa rabarbarowa wzbogacona galaretką o smaku wiśniowym. Następną warstwę stanowi extra gruba i śnieżnobiała pianka z białek z dodatkiem aromatu waniliowego. Pianka jest równocześnie ostatnią, górną warstwą ciasta, na której wysypane zostały soczyste, czarne, leśne jagody... mniam :)
To wielokolorowe ciasto ładnie się prezentuje i ma bardzo ciekawy smak. Wpływa na to różnorodność zastosowanych do wykonania przepisu produktów. Rabarbar, białka jajek, owoce jagód, galaretki wiśniowe i aromat waniliowy tworzą szeroką gamę smaków, które w sumie dają fantastyczne odczucia podczas spożywania tego ciekawego wypieku.
Przepis jest dość łatwy i szybki w przygotowaniu. Zawsze się udaje i z tym wypiekiem nie powinno być problemu.
To fajny pomysł na letnie, wakacyjne ciasto z wykorzystaniem świeżych, soczystych i aromatycznych owoców. Zatem warto skusić się na to ciacho w sezonie rabarbarowym i jagodowym, które to razem trwają na początku wakacji :)
Życzymy udanego wypieku i smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i miękką margarynę. Całość razem posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formi...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |