Składniki
Około kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
100%
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
2 łyżki rumu
... Przygotowanie
Do miski przesypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło, rum, olej, jajko i szczyptę soli. Wszytko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 60 minut. Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłoż...
Zostało jeszcze 86% treści przepisu oraz 9 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Hmm... trudne pytanie, bo podobno serniki mają to do siebie, że niestety opadają... Ale żeby za dużo nie opadały trzeba postępować tak: wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową; sernik nie powinien być pieczony w zbyt dużej temperaturze - lepiej piec w niższej temperaturze, a dłużej; należy unikać zbyt długiego miksowania składników, bo to powoduje niepotrzebne napowietrzenie masy serowej - i potem ma co opadać; po upieczeniu i po wyłączeniu piekarnika sernik powinien w nim zostać - nie wyciągamy od razu; i na koniec boki letniego sernika "objeżdżamy nożem" oddzielając go od formy. Udanego serniczka życzę :)
Jak Dorotko pieczesz sernik ,że nie opada.Pozdrawiam
Proszę bardzo i również pozdrawiam moją imienniczkę życząc udanych wypieków, spokojnych, rodzinnych Świąt oraz Wesołego Alleluja! :)