Domowe przetwórstwo owoców, to świetny sposób na przygotowanie sobie zapasów na okres, kiedy świeże owoce są niedostępne. Dodatkowo, samodzielnie przygotowane dżemy owocowe, na pewno nie będą gorsze w smaku i jakości od zakupionych w sklepie. Jest jeszcze jeden powód, być może najważniejszy, aby samemu robić zapasy na zimę: można tutaj dowolnie eksperymentować w kuchni i łączyć różne owoce, otrzymując tym samym oryginalne w smaku dżemy z owoców, których na pewno w handlu nie znajdziemy.
A więc do dzieła! Na początek proponujemy połączyć tak różne owoce, jak egzotyczne banany i popularne u nas owoce leśne, jakimi są czarne jagody - mniam :)
Wykonanie tego przepisu jest proste, a powstały dżem o niepowtarzalnym smaku i aromacie przyda się do przygotowania kanapek, a także do smarowania naleśników i suchych wafli. W wielu przepisach cukierniczych występują dżemy, jako dodatek do ciast i innych wypieków. Taki przepyszny dżem z bananów, o dominującym posmaku leśnych jagód, będzie jak znalazł.
Ten domowy dżemik super smakuje z bułeczką posmarowaną masłem - do tego kakao i śniadanie lub kolacja dla naszych milusińskich gotowa! A jaka zdrowa - pycha!
Polecamy i smacznego życzymy :)
Składniki
Przygotowanie
Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Plasterki bananów przełożyć do garnka i polać sokiem z cytryny.
Jagody obrać, opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do bananów. Dodać cuk...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |