Pierogi na słodko, to dobry pomysł i chociaż jest z nimi trochę pracy, to warto je przygotować. Farsz, czyli wypełnienie tych pierogów stanowią same przysmaki: mak, rodzynki, orzechy włoskie, miód i kandyzowana skórka pomarańczy. Aby uzyskać jeszcze bardziej aromatyczną masę dodano aromat migdałowy i rum - mniam :) Czy czujecie ten smak i zapach? Niepowtarzalne wrażenia!
To fajny przepis dla miłośników pierogów, a także dla miłośników małych, niebieskich kuleczek, czyli maku.
Pierogi z makiem to świetna alternatywa dla klusek z makiem.
Składniki farszu nie tylko są smaczne, ale mają również wartości odżywcze. Pierogi są bardzo syte i na pewno zasmakują domownikom.
Pierogi z makiem są idealne na świąteczny, bożonarodzeniowy stół. Te pierogi są tak pyszne, że na pewno zagoszczą na Waszym tegorocznym stole świątecznym i będą gościły na nim co roku!
Warto wiedzieć, że pierogi z makiem to świetne i smaczne źródło wapnia. Wychodzą delikatne w smaku i są sycące.
To jedna z 12 potraw na wigilijny stół.
Smacznego :)
Składniki
Przygotowanie
Na stolnicę przesiać mąkę pszenną. Zrobić dołek wbić jajko, dodać olej, a następnie wlewać stopniowo gorącą przegotowaną wodę. Wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto. Owinąć w ściereczkę i odstawić na około 30 minut.
Suchy ...
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach | ||
---|---|---|
Energia: | kcal | % GDA* |
Białka: | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | % ** |
Ojjj, to musi być dobre - mniam :)
jJtakiei pierogi robię wigilię zalewane kisielkiem żurawinowym