Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki luksusowej
5 jajek
...

Przygotowanie

Gotowe za 2 godziny i 10 minut (w tym 30 minut pracy).
Praca:30 minut
Gotowanie/pieczenie:50 minut
Oczekiwanie:50 minut
Łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczeni...

Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 66  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (134)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2014-08-27
Dorota
Autor przepisu

Mmm... propozycja bardzo kusząca :) A co do tego lekko surowego ciasta, to może za niska temperatura pieczenia?

2012-10-02
jabłecznikowa

Zrobiłam to ciasto i powiem tak: ciasto jako samo ciasto karpatkowe wyszło bardzo dobre, ładnie wyrosło i było pyszne (trzeba tylko uważać i pilnować pieczenia, bo podana temperatura może nieco przypiec karpatkę). Natomiast masa pozostawia wiele do życzenia...i przede wszystkim nie wychodzi na pewno taka jak na zdjęciu, ona poprostu wypływa i jest zbyt rzadka, a proporcje były identyczne jak w przepisie, wykonanie również. Trzeba dodać budyń lub/i mniej mleka.

2011-10-31
Dorota
Autor przepisu

Karpatkę można piec też w temperaturze 180 st. C. przez około 20-25 minut.

Pozostało: 131