Składniki
Na 24 porcje. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
Ciasto:
12,5 dag margaryny
1 szklanka mąki luksusowej
5 jajek
... Przygotowanie
Gotowe za 2 godziny i 10 minut (w tym 30 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 50 minut |
Oczekiwanie: | 50 minut |
Łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.
Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczeni...
Zostało jeszcze 84% treści przepisu oraz 4 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 66 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Mmm... propozycja bardzo kusząca :) A co do tego lekko surowego ciasta, to może za niska temperatura pieczenia?
Zrobiłam to ciasto i powiem tak: ciasto jako samo ciasto karpatkowe wyszło bardzo dobre, ładnie wyrosło i było pyszne (trzeba tylko uważać i pilnować pieczenia, bo podana temperatura może nieco przypiec karpatkę). Natomiast masa pozostawia wiele do życzenia...i przede wszystkim nie wychodzi na pewno taka jak na zdjęciu, ona poprostu wypływa i jest zbyt rzadka, a proporcje były identyczne jak w przepisie, wykonanie również. Trzeba dodać budyń lub/i mniej mleka.
Karpatkę można piec też w temperaturze 180 st. C. przez około 20-25 minut.