Składniki
Na 24 porcje. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
4 szklanki mąki
1 1/2 kostki margaryny
9 łyżek cukru
... Przygotowanie
Gotowe za 1 godzina i 35 minut (w tym 35 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 35 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 40 minut |
Oczekiwanie: | 20 minut |
Łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.
Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.
Jedną część ciasta wyłożyć na posmarowaną tłuszczem brytfankę.
Do drugiej c...
Zostało jeszcze 74% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 63 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Przepis na kruszonke: bułka tarta + masło, dodawać po trochu, następnie skruszyć to w palcach az będzie to wyglądało jak kruszonka :)
Przepis na samo kruche ciasto: ok. 25 dag miękkiego masła, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 3 żółtka - to razem zagnieść, włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25x36 cm) i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Na takie upieczone i ostudzone już ciasto można rozłożyć owoce i zalać galaretką. Takie kruche ciasto można też pokruszyć i wykorzystać jako kruszonkę np. na lody. Powodzenia ;)
hmm fajny pomysł mam pytanko czy jest gdzies przepis do samej kruszonki tylko bez dodatków napszykład do lodów albo suche ?