Składniki

Na 24 porcje. Zmień
Około  kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 24
4 szklanki mąki
1 1/2 kostki margaryny
9 łyżek cukru
...

Przygotowanie

Gotowe za 1 godzina i 35 minut (w tym 35 minut pracy).
Praca:35 minut
Gotowanie/pieczenie:40 minut
Oczekiwanie:20 minut
Łatwe wykonanie.
Bardzo tanie.

Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.

Jedną część ciasta wyłożyć na posmarowaną tłuszczem brytfankę.

Do drugiej c...

Zostało jeszcze 74% treści przepisu oraz informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto. Loguję się
Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach W porcji (ok. 63  g)
Energia:  kcal  kcal % GDA*
Białka:  g  g % GDA*
Węglowodany:  g  g % GDA*
Tłuszcze:  g  g % GDA*
Cholesterol:  mg  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.

Komentarze Smakowiczów (8)

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
2007-05-01
Krab Na Smyczy

Przepis na kruszonke: bułka tarta + masło, dodawać po trochu, następnie skruszyć to w palcach az będzie to wyglądało jak kruszonka :)

2007-04-20
Dorota

Przepis na samo kruche ciasto: ok. 25 dag miękkiego masła, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 3 żółtka - to razem zagnieść, włożyć do lodówki na ok. 60 minut, a następnie rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25x36 cm) i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Na takie upieczone i ostudzone już ciasto można rozłożyć owoce i zalać galaretką. Takie kruche ciasto można też pokruszyć i wykorzystać jako kruszonkę np. na lody. Powodzenia ;)

2007-04-20
VtEx

hmm fajny pomysł mam pytanko czy jest gdzies przepis do samej kruszonki tylko bez dodatków napszykład do lodów albo suche ?

Pozostało: 5