Fajny przepis na świąteczny błyskawiczny wypiek. To wilgotny i aromatyczny piernik z dużą ilością bakalii, a na koniec całość polana białym słodko-orzeźwiającym lukrem i pięknie udekorowanym :)

Zachęcam do wypieku i życzę smacznego :)

Składniki

Około  kcal w 100 g. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Masa piernikowa:
10 dag masła
1 szklanka cukru
6 łyżek miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kakao do ciast
...

Przygotowanie

Do garnka przełożyć masło. Dodać cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i kakao do ciast. Razem podgrzać, wymieszać i ostudzić.

Do miski przełożyć ostudzoną słodką masę. Dodać śmietanę,żółtka, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek ...

Zostało jeszcze 83% treści przepisu
a także 3 zdjęcia i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Załóż konto aby przeczytać cały przepis
oraz otrzymać dostęp do wszystkich 7826 przepisów, 1497 porad oraz 369 artykułów bez reklam.
Możesz testować extra.smaczny.pl przez 7 dni bez opłat i zobowiązań. Wystarczy adres email. Dostęp do przepisów otrzymasz od razu po założeniu konta.
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się
Zakładam konto testowe na 7 dni
za darmo bez żadnych zobowiązań
Mam już konto
Loguję się

Przepis należy do kategorii

Kalorie i wartości odżywcze

Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach
Energia:  kcal % GDA*
Białka:  g % GDA*
Węglowodany:  g % GDA*
Tłuszcze:  g % GDA*
Cholesterol:  mg % **
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono wg normy dla kobiety : energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100  g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300  mg.
Uwaga: Nie wszystkie składniki zostały uwzględnione w tabeli. Kliknij "Pokaż szczegóły" aby wyświetlić szczegółowe informacje o kaloriach.

Komentarze Smakowiczów

Dodawanie komentarzy...

jest dostępne po zakupieniu abonamentu.
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!