Składniki
Na 10 porcji. Zmień
Około kcal na porcję. Szczegóły
Informacje o kaloriach i wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy abonamentu extra.smaczny.pl.
Porcji: 10
Ciasto:
2 kg ziemniaków
ok. 40 dag mąki ziemniaczanej
3 jajka
... Przygotowanie
Gotowe za 2 godziny i 30 minut (w tym 1 godzina i 30 minut pracy).
Szczegóły
Praca: | 1 godzina i 30 minut |
Gotowanie/pieczenie: | 10 minut |
Oczekiwanie: | 50 minut |
Łatwe wykonanie.
Tanie.
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Dodać do nich mąkę ziemniaczaną i jajka. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ręką.
Udka kurczaka i łopatkę, opłukać i osuszyć. Następnie ugotować lub upiec razem. Pod koniec gotowania l...
Zostało jeszcze 82% treści przepisu oraz 10 zdjęć i informacje o kaloryczności i wartościach odżywczych.
Przepis jest dostępny po rejestracji.
Zarejestruj się i korzystaj z przepisów bez reklam*
Mam już konto.
Loguję się
* Po rejestracji darmowy, pełny dostęp do wszystkich 7849 przepisów, 1497 porad i 368 artykułów bez reklam przez 7 dni.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Po upływie 7-dni możliwość wykupienia stałego abonamentu od 10,75 zł miesięcznie. Skorzystanie z darmowego dostępu nie zobowiązuje do zakupu.
Przepis należy do kategorii
Kalorie i wartości odżywcze
Informacje o wartościach odżywczych są dostępne dla posiadaczy naszego abonamentu.
W 100 gramach | W porcji (ok. 429 g) | ||
---|---|---|---|
Energia: | kcal | kcal | % GDA* |
Białka: | g | g | % GDA* |
Węglowodany: | g | g | % GDA* |
Tłuszcze: | g | g | % GDA* |
Cholesterol: | mg | mg | % ** |
* procent zalecanego dziennego spożycia (GDA) obliczono
wg normy dla kobiety :
energia 2000 kcal, białka 50 g, węglowodany 100 g, tłuszcze 70 g.
** dla cholesterololu przyjęto dawkę uznawaną za bezpieczną na poziomie 300 mg.
Cieszę się, że Wam smakowało :)
Pycha☺
W tytule napisałam, że są to kartacze inaczej, czyli z małymi zmianami, tak nam smakują i dlatego tak je robię ;) Jak wiem, że wszystkich nie zjemy w jeden dzień, to gotuję tylko tyle ile zjemy, a pozostałe zostawiam w surowej postaci i przechowuję w lodówce, a na drugi dzień je dopiero gotuję :) Pozdrawiam :)